Advocaat Stéphane Heusequin

Over het kantoor

Stéphane Heusequin (*)

  • Master criminologie UGent 2011 (onderscheiding)
  • Master rechten UGent 2017 (grote onderscheiding)
  • Advocaat-stagiair bij Advantius 2017-2020
  • Advocaat-medewerker bij Advantius 2020-2024
  • Houder getuigschrift 'cassatieberoep in strafzaken', 2021
  • Eigen kantoor vanaf 2025



* Spreek uit zoals 'Mannequin'

Advocaat Stéphane Heusequin - Harelbeke

Visie en filosofie

Het kantoor van Stéphane Heusequin is laagdrempelig.


Dat uit zich in:


Het kantoor van Stéphane Heusequin is multidisciplinair.


Je kan bij Stéphane Heusequin terecht voor onder meer:


  • Huurzaken;
  • Koop-verkoop geschillen (bv. gebrekkige wagen);
  • Familiezaken;
  • Schuldenproblematiek;
  • Ondernemingsrecht (B2B);
  • Sociaal recht;
  • Vreemdelingenrecht;
  • Strafrecht;
  • Verkeersrecht;
  • ...


Lees meer over de rechtsdomeinen waarin Stéphane Heusequin actief is.

Het kantoor van Stéphane Heusequin streeft naar een moderne aanpak.


Ook advocaten mogen meegaan met hun tijd. Stéphane Heusequin wenst een moderne advocaat van de 21e eeuw te zijn, voor alle mogelijke generaties. Dat betekent:


  • Geen ouderwets juridisch taalgebruik, maar mensentaal;
  • Vlugge communicatie mogelijk via Whatsapp of e-mail;
  • De mogelijkheid om online een afspraak te maken;
  • Transparantie over de kostprijs.
Advocaat Stéphane Heusequin - Kortrijk

Over mijzelf

Geen haar op mijn hoofd die er als kind of middelbare student aan dacht om advocaat te worden.


Ik was gefascineerd door mens, maatschappij, filosofie en wetenschap. Rechten studeren: was dat niet gewoon eindeloos encyclopedieën met regels vanbuiten leren om daarna een saaie baan te hebben?

 

Nee, dat leek me niets voor mij. Ik koos in de plaats daarvan voor Criminologische wetenschappen: een multidisciplinaire wetenschap die menselijk gedrag en criminaliteit in al hun facetten bestudeert. Wat ik daar later mee zou doen? Geen idee. Maar het was interessant, dat was het voornaamste.


Ik begon mijn universitaire studies in de criminologische wetenschappen aan de UGent in 2007.

Het was tijdens deze studies, dat ik voor de eerste maal in aanraking kwam met de wereld van het (straf)recht.

 

En wat bleek: ik hield ervan. Recht bleek zoveel meer te zijn dan regels vanbuiten leren. Ik leerde dat het niet enkel ging om het 'kennen' van het recht (niemand kent 'het recht'), maar vooral om het beheersen van het recht door middel van logisch, analytisch en kritisch denken. Dat was verrassend leuk. 


Wat het nog beter maakte: ik bleek er ook nog eens goed in te zijn. 

Het was evenwel pas in mijn 3e jaar criminologische wetenschappen, dat ik écht gebeten werd door de microbe van het recht. Ik mocht toen drie maanden stage lopen op de Rechtbank van Eerste Aanleg in Brugge.


Dat was eigenlijk geen bewuste keuze. Ik had namelijk eerst voor stageplaatsen bij de federale gerechtelijke politie gekozen, maar die waren helaas allemaal al bezet.


Enigszins teleurgesteld, verwachtte ik mij aan een lange, saaie stage op 'de rechtbank' ...


Het leven bestaat uit een aaneenschakeling van toevalligheden. Geen idee waar ik vandaag zou hebben gestaan als ik wél de stageplaats van mijn voorkeuren had gekregen.

In elk geval: in het voorjaar van 2010, begon ik aan mijn stage op de rechtbank.


Het was tijdens deze stage dat ik voor het eerst 'het recht' in actie zag.


Ik zag hoe partijen, advocaten en rechters op de zitting met elkaar in interactie gingen. Ik kreeg inzage in gerechtelijke dossiers en vonnissen. Ik mocht zelfs een zaak voor het Hof van Assisen van begin tot einde bijwonen.


Een wereld ging voor mij open. De wereld van justitie.


Toen werd mij duidelijk hoe groot de impact is die je als advocaat of magistraat kunt hebben op het leven van individuele mensen. Toen begreep ik het grote verschil tussen recht studeren en recht beoefenen.


Het is toen dat ik wist: hierin wil ik verder gaan. Hierin kan ik een verschil maken. Mijn diploma in de criminologische wetenschappen zou niet het eindstation worden.

Nadat ik in 2011 met onderscheiding afstudeerde in de criminologische wetenschappen, besloot ik dus om verder Rechten te studeren.


Mijn ambitie was helaas niet opgewassen tegen een obstakel waar ik geen rekening mee had gehouden:

studievermoeidheid. Na 6 jaar studeren, was het vat helemaal leeg. 


Ik besloot om mijn batterijen te herladen en een sabbatjaar in te lassen. Ik zou wat werken, om nadien iets te doen wat al heel lang op mijn bucketlist stond: op mijn eentje een grote wereldreis maken.  

 

In januari 2014 was het zover en vertrok ik met mijn rugzak naar Nieuw-Zeeland (op een vliegtuig, uiteraard). Het plan was om daar drie maanden te blijven, om vervolgens naar Zuidoost-Azië te gaan en uiteindelijk tegen de zomer terug te keren naar België. Ik kon dan in september mijn studies hervatten.


Het is iets anders uitgedraaid. 

Stéphane Heusequin

"Life is what happens to you when you're busy making other plans."


Mijn ene sabbatjaar werden er uiteindelijk twee. Drie maanden Nieuw-Zeeland werden er negen. En Zuidoost-Azië werd ingeruild voor Nepal en Indië. Met een trektocht van meerdere weken naar Everest Base Camp als letterlijk hoogtepunt van mijn reis (5.364 meter hoog, om precies te zijn).


Ik kwam eind 2014 terug in België met een lege portemonnee en een rugzak vol onvergetelijke ervaringen.

Ik hervatte mijn studies in de rechten in september 2015. Met enige zelftwijfel: zou ik het wel nog kunnen, 'student zijn'? Van een trektocht in de Himalaya naar het blokken van een Handboek Belgisch Socialezekerheidsrecht van 687 pagina's: niet evident.


De twijfel was onterecht, want ik had verrassend weinig tijd nodig om mijn fascinatie voor het recht terug te vinden. In 2017 behaalde ik met grote onderscheiding mijn diploma Master in de Rechten.


Als kers op de taart, kreeg ik de grootste onderscheiding voor mijn masterproef over discriminatierecht. Met mijn thesis, haalde ik ook de top 5 van de Vlaamse Scriptieprijs.


Even twijfelde ik om verder te gaan in de academische wereld en te doctoreren, maar het verlangen naar de rechtspraktijk was te groot.

Ik ruilde de wereld van de theorie in voor de wereld van de praktijk. Datzelfde jaar, in oktober 2017, begon ik mijn carrière aan de balie als advocaat-stagiair bij het kantoor Advantius van mr. Dimitri Vantomme te Kortrijk. 

 

Ik en Advantius bleken een goede match te zijn. Geen 'kostuumkantoor', maar een kantoor ván en vóór mensen, met een diversiteit aan zaken en cliënten die ik mij nooit had kunnen voorstellen. 

Mijn eerste maanden als advocaat-stagiair waren overweldigend. De ontkoppeling van de academische wereld naar de praktijk was gigantisch. Tijdsdruk, verantwoordelijkheid, onverwachtse wendingen, mensen van vlees en bloed in een penibele situatie die op je rekenen... Ik was niet voorbereid op wat er op mij afkwam, maar dat is niemand ooit. Sink or swim.


Een goede zwemmer ben ik nooit geweest, maar verdrinken is ook niet aan mij besteed. Al trappelend hield ik mijn hoofd boven water, en geleidelijk aan maakte de onzekerheid van in het begin plaats voor een gevoel van voldoening die ik nooit eerder in mijn leven had ervaren. Ik herinner me nog steeds de kick die ik voelde wanneer ik er de eerste keer in slaagde om iemand uit de gevangenis te krijgen.


Ik wist toen dat ik de juiste keuze had gemaakt.


Na mijn stage van 3 jaar, bleef ik nog 4 jaar bij Advantius werken als fulltime advocaat-medewerker. Mijn interesses en aandacht verschoven in die periode van strafrecht naar technischere takken, zoals burgerlijk recht en ondernemingsrecht. Ik merkte dat mijn analytische geest en oog voor detail beter tot hun recht kwamen in deze domeinen. 

Advantius advocaten in Kortrijk met Stéphane Heusequin

Hoewel ik zielsgraag voor Advantius heb gewerkt, begon het na 7 jaar te veel te kriebelen. Ik wou mijn eigen accenten leggen, mijn eigen visie uitvoeren, mijn eigen ding doen.


Begin 2025 besloot ik om de sprong te wagen en richtte ik mijn eigen kantoor op.


Ik nam de rijke ervaring mee die ik had opgedaan tijdens mijn studies, mijn reizen en mijn professionele carrière bij Advantius. 


Tegelijk wou ik vernieuwen. Het was mijn ambitie om een fris en modern advocatenkantoor van de 21e eeuw te worden. Dat betekent: moderne communicatie, mensentaal, transparantie en laagdrempeligheid.


Het doel is nog steeds hetzelfde als 7 jaar geleden.


Mensen helpen. Een verschil maken.


En mij amuseren terwijl ik dat doe.

Advocaat Stéphane Heusequin - Harelbeke

Waarden en principes

Rechtvaardigheid


Als advocaat streef ik naar een rechtvaardige oplossing van jouw probleem.


Ik verdedig jouw persoonlijke belangen tot het uiterste, op voorwaarde dat deze niet in strijd zijn met hogere normen of waarden.


Zaken die voor mij ethisch onverdedigbaar zijn, weiger ik.

Realisme


Liever eerlijk advies, dan jouw geld en tijd verspillen aan nutteloze procedures.


Een procedure is slechts een middel, geen doel op zich.


Indien mogelijk, tracht ik steeds om via bemiddeling tot een oplossing te komen.


Een bepaald resultaat kan nooit gegarandeerd worden, maar ik geef je een eerlijke inschatting van de slaagkansen en risico's. 

Rationaliteit


De rede is de gids van het recht.


Emoties zijn belangrijk en verdienen erkenning, maar vormen vaak geen goede basis voor het oplossen van juridische problemen.


Ik probeer jouw probleem dan ook steeds zo objectief en rationeel mogelijk te benaderen, maar wel op een menselijke manier.

Kantoormedewerkers

Een advocaat: beter vroeg dan laat

Wacht niet tot het te laat is: maak vandaag nog een afspraak.

unsplash